BAUTO
Prisijungti

Neturite paskyros? Užsiregistruokite paskyrą.

Registruotis

Turite paskyrą? Prisijungti prie paskyros.

Atkurti slaptažodį

Įveskite el. pašto adresą kuri naudojote pirkimo ar registracijos metu.

Variklio elektros įranga

Prireikė variklio elektros įrangos remonto? O gal viso naujo variklio? Bauto.lt rasi variklį bei visas jo elektros įrangos detales. Variklio elektros įrangos dalių paieška Bauto itin greita ir nesudėtinga. Viskas, ko reikia – dalies OEM kodas. Įvesk jį ir tavo paieškos baigtos! Kodo nežinai? Užpildyk formą ir jį netrukus tau atsiųsime →

Neturi kodo? Netrukus jį atsiųsime ir jau šiandien galėsi įsigyti būtent tai, ko ieškai.

Gamintojo detalės kodo paieška

OEM kodas, tai unikalus automobilio gamintojo suteikiamas kodas, esantis ant originalios detalės. Šis kodas garantuoja, kad detalė yra pagaminta remiantis visais automobilio gamintojo reikalavimais, yra kokybiška ir patvari. Pagal OEM kodą čia rasi šias variklio elektros įrangos dalis. ↓

Variklio elektros įrangos dalys

Variklio elektros įrangos dalys

Elektros įrangos funkcija yra gaminti, kaupti ir tiekti elektros srovę įvairiems automobilio elektros prietaisams, tokiems kaip žibintai, elektra valdomi langai, centrinis užraktas, valytuvai, oro kondicionavimo sistema ir t. t. Be pagrindinių komponentų, variklio elektros sistemoje svarbūs ir tokie elementai kaip uždegimo žvakės, relės, saugikliai bei laidai.

Kiekvienoje transporto priemonėje yra elektros sistema, kurią sudaro trys pagrindiniai komponentai: akumuliatorius, starteris ir generatorius. Šie komponentai kaip ir jų elementai dėvisi ir genda, todėl kartais ateina laikas juos pakeisti. Užsisakykite bet kurią jums reikalingą detalę ar visą dalį pasinaudoję OEM kodu.

Baterija arba akumuliatorius

Baterija arba akumuliatorius

Automobilio baterija (akumuliatorius) yra atsakingas už elektros tiekimą transporto priemonei prieš ją užvedant. Svarbiausias akumuliatoriaus vaidmuo yra tiekti energiją uždegimo ir degalų sistemoms bei starteriui. Jei transporto priemonės akumuliatorius išsikrovęs, silpnas ar dėl kitų priežasčių neveikia, transporto priemonė neužsives. Akumuliatorius taip pat užtikrina, kad įjungus variklį galėtume uždegti šviesą automobilio salone, klausytis radijo ar naudotis kitais elektros energijos reikalaujančiais prietaisais. Nors akumuliatorius tiekia energiją, pats savaime jis negali užvesti variklio. Tam reikalingas starteris.

Kada keisti akumuliatorių?

Kada keisti akumuliatorių?

Nei norite tinkamai funkcionuojančio, saugaus ir patikimo automobilio, svarbu pasirūpinti ir jo akumuliatoriumi. Automobilio akumuliatoriumi reikėtų susirūpinti ne tik jam nustojus tinkamai veikti ar automobiliui pradėjus nebeužsivesti. Profilaktiškai, akumuliatoriu patariama keisti praėjus trejiems metams. Po ketverių ar penkerių metų dauguma automobilių akumuliatorių jau taps nepatikimi. Taip pat, akumuliatorių reikėtų keisti, kai: 

  • Automobilis lėtai kuriasi. Jei automobilio variklis užsiveda lėtai arba jam užvesti prireikia kelių bandymų – tai aiškus ženklas, kad jūsų akumuliatorius eksploatavimo laikas eina į pabaigą.
  • Dega akumuliatoriaus lemputė. Užsidegusios kontrolinės akumuliatoriaus lemputės nereikėtų ignoruoti. Ji gali užsidegti dėl daugybės priežasčių, tačiau daugelis jų rodo, kad problema susijusi su automobilio įkrovimo sistema. 
  • Akumuliatoriaus korpusas yra išpūstas, deformuotas. Automobilio akumuliatorių reikėtų keisti ir jei jis yra deformuotas, įskilęs, sulūžęs ar kitaip pažeistas. Dar blogiau, jei akumuliatorius yra išsipūtęs – tai signalizuoja, kad jame vyksta nepageidaujamos cheminės reakcijos ir atsiranda sprogimo tikimybė, tad jis, jokiu būdu nebetinkamas eksploatuoti. 
  • Akumuliatorius leidžia skystį. Pažeistas automobilio akumuliatorius taip pat gali leisti rūgštaus, nemalonaus kvapo skystį. Tai pastebėjus jį pakeisti reikėtų nedelsiant. 

Starteris

Starteris

Automobilio starteris yra komponentas, tiesiogiai atsakingas už variklio užvedimą. Jis suka smagratį ir aktyvuoja alkūninį veleną, kuris išjudina variklio stūmoklius ir variklis užsikuria. 

Starterio dalys

Starterio dalys

Pagrindinės beveik kiekvieno starterio dalys yra: elektros variklis, elektromagnetinis jungiklis bei galvutė su guoliu ir jungiančiuoju mechanizmu. Be šių, starteryje taip pat yra:

  • cilindro formos korpusas,
  • polių apvijos, 
  • žadinimo apvijos, 
  • magnetai,
  • krumpliaratis,
  • vienos krypties sankaba,
  • svirtis,
  • spyruoklė,
  • kt.

Norint, kad starteris, o tuo pačiu ir automobilis, veiktų efektyviai, svarbi kiekviena starterio dalis. Šias ir kitas starterio dalis Bauto rasi lengvai ir greitai – suvedęs dalies OEM kodą, gausi būtent tavo automobilio starteriui tinkamą dalį. 

Kintamos srovės generatorius

Kintamos srovės generatorius

Automobilio generatorius, tai mechanizmas, kuris konvertuoja mechaninę variklio energiją į elektrinę. Kai variklis yra užkurtas, generatorius perima akumuliatoriaus darbą ir tiekia elektros energiją jos reikalaujantiems prietaisams. Tuo pačiu, eksploatuojant transporto priemonę, generatorius krauna ir patį akumuliatorių.

Generatoriaus dalys

Generatoriaus dalys

Kad automobilis veiktų tinkamai, svarbu, kad ir visos generatoriaus dalys būtų tinkamos ir techniškai tvarkingos. Pagrindinės automobilio generatoriaus dalys yra:

  • korpuso su dviem rotoriaus veleno guoliais,
  • lenktapolio rotoriaus su žadinimo apvija ir kolektoriaus žiedais,
  • trijų statoriaus apvijų,
  • šešių galios diodų
  • trijų žadinimo diodų
  • dviejų prie kolektoriaus žiedų spaudžiamų anglinių šepetėlių. 

Prireikus generatoriaus remonto, visą generatorių bei kiekvieną iš jo dalių Bauto rasi įvedęs OEM kodą. Tai neužtruks nei kelių minučių, o dalys bus tiksliai atitinkančios tavo automobilį bei pagamintos, laikantis automobilio gamintojo reikalavimų. 

Uždegimo žvakės

Uždegimo žvakės

Uždegimo žvakės, tai komponentai, kurie užtikrina kuro-oro mišinio užsiliepsnojimą variklio degimo kamerose. Pagrindiniai uždegimo žvakių elementai yra elektrodai, kurie prijungiami prie aukštos įtampos grandinės automobilio sistemoje. Tai sukuria elektros lanką, kuris leidžia įžiebti kibirkštį kuro-oro mišinio uždegimui. 

Uždegimo žvakės pagal automobilį

Uždegimo žvakės gali skirtis pagal tai, kokia medžiaga yra naudojama centriniam elektrodui. Jos gali būti: 

Uždegimo žvakės pagal automobilį

Uždegimo žvakės pagal automobilį

Varinės uždegimo žvakės. Šios žvakės paprastai geriausiai tinka senesnėms, žemos įtampos sistemoms. Dėl didelio vario laidumo jų reikia kai kurioms didelio našumo transporto priemonėms. Jų tarnavimo terminas siekia apie 15 000–20 000 km.

Sidabrinės  uždegimo žvakės. Sidabras yra vienas geriausių laidininkų iš visų metalų. Sidabriniai uždegimo žvakių elektrodai perduoda elektrą ir šilumą geriau nei bet kuri kita uždegimo žvakių medžiaga, todėl išgaunama galingiausia kibirkštis. Šių komponentų eksploatavimo trukmė siekia 30 000 km. 

Nikelio uždegimo žvakės. Nikelis yra minkštesnis už platiną ar iridį, todėl jo tarnavimo laikas yra daug trumpesnis. Nikelio uždegimo žvakės efektyviai atlikti savo funkciją gali apie 30 000 km.

Uždegimo žvakės pagal automobilį

Uždegimo žvakės pagal automobilį

Iridžio uždegimo žvakės. Iridžio žvakės paprastai turi mažiausio skersmens centrą, kuris gali padidinti efektyvumą, nes sumažina kibirkščiai sukurti reikalingą įtampą. Be to, iridis garsėja tuo, kad išlieka degus ekstremaliomis sąlygomis. Šio tipo uždegimo žvakės pasižymi ilgu tarnavimo terminu, kuris siekia 60 000 – 120 000 km. Jos taip prisideda prie kuro sąnaudų ir išmetamų teršalų kiekio mažinimo. 

Platininės uždegimo žvakės. Platininės žvakės tarnauja ilgiau nei varinės ir turi geresnį laidumą. Platininės uždegimo žvakės paprastai labiau įkaista, todėl rečiau užsiteršia ir nekaupia nuosėdų. Tokios uždegimo žvakės yra itin atsparios irimui ir korozijai, o jų tarnavimo laikas siekia iki 100 000 km.

Tinkamiausias uždegimo žvakes pagal automobilį parinkti gali automobilių serviso specialistai arba tai padaryti gali pats, vadovaujantis automobilio gamintojo pateikiamomis rekomendacijomis. Taip pat, žvakes, tinkamas tavo automobilio varikliui, gali rasti Bauto įvedęs jų OEM kodą. 

Laidai ir jungtys

Laidai ir jungtys

Automobilio laidai ir jungtys yra reikalingos tinkamam elektros instaliacijos sistemos veikimui užtikrinti. Automobilinės jungtys gali būti laidų antgaliai, kištukai, akumuliatoriaus laidai, movos ir kt., o laidais automobilyje elektros energija yra perduodama iš vieno prietaiso į kitą. Dažniausiai automobiliuose naudojami laidai yra: 

  • GTP arba pagrindinis laidas

Tai bendrosios paskirties automobilinis laidas. Jis turi daugiasiūlę šerdį ir lanksčią izoliaciją, todėl idealiai tinka traukti per ankštas erdves.

  • 1015 arba variklio laidas

Didžiausias skirtumas tarp GPT ir variklio laido yra tas, kad variklio laidas turi smulkesnes vielos gijas, dėl ko gali išlaikyti didesnę įtampą. Jis atsparus riebalams, alyvai, rūgštims, vandeniui bei tirpikliams. 

  • SXL laidas

SXL laidas yra pagamintas iš kryžminiu ryšiu susieto polietileno, kuris geriau nei GPT viela atlaiko karštį, dilimą ir senėjimą. Ji dažnai pasirenkama didesnę apkrovą patiriančiuose automobiliuose, pavyzdžiui, lenktynėse ar pramonėje naudojamose transporto priemonėse. 

  • Garso kolonėlės laidas

Tai suporuotas daugiasiūlis laidas, skirtas garso aparatūrai. Kaip matyti iš pavadinimo, jis skirtas garsui iš stereofoninio imtuvo perduoti į garsiakalbius. Jis skirtas žemai įtampai ir niekada neturėtų būti naudojamas apkrovai perduoti.

  • Akumuliatoriaus kabelis

Akumuliatoriaus kabelis paprastai naudojamas akumuliatoriui prijungti prie automobilio elektros sistemos (paprastai prie starterio) ir įžeminti. Tai didesnio skersmens, sunkesnis laidas. Akumuliatoriaus kabeliai yra jautriausi korozijai ir dažnai gali būti surūdiję kabelio viduje, kur to nesimato. Jei turite problemų su užvedimu, atidžiai patikrinkite akumuliatoriaus laidus.

Relės, saugikliai

Relės, saugikliai

Rėlė, tai  elektromechaninis įrenginys (jungiklis). Visos transporto priemonės elektros grandinės yra atidaromos ir uždaromos relėmis, o kad jos nebūtų perkrautos ar neįvyktų trumpasis jungimas, naudojami saugikliai. Saugikliai automobiliuose yra patalpinami specialiose plastikinėse dėžutėse, o norint pakeisti saugiklius reikalingos plastikinės replės ir griebtuvas. 

Variklio elektros įrangos gedimo indikacijos

Variklio elektros įrangos gedimo indikacijos

Pagrindiniai elektros įrangos komponentai – akumuliatorius, starteris ir generatorius veikia cikliškai, todėl elektros problema, prasidėjusi bet kuriame iš šių komponentų, turės įtakos kitoms sistemos dalims. Kad elektros įrangoje kilo problema, išduoda šie automobilio sutrikimai:

  • Transporto priemonė sunkiai užsiveda
  • Transporto priemonė netenka galios
  • Neveikia transporto priemonės žibintai
  • Perdegę saugikliai
  • Neįprastas kvapas

Transporto priemonė sunkiai užsiveda

Transporto priemonė sunkiai užsiveda

Kai įjungiamas starteris, akumuliatorius siunčia kibirkštį, kad variklis gautų degalų, kurių reikia varikliui užvesti. Jei variklis tinkamai neužsiveda, vairuotojas, pasukęs raktelį, dažnai girdi ne įprastą transporto priemonės užvedimo garsą, o spragsėjimą ir mato prietaisų skydelyje blyksinčias kontrolines lemputes. Tokiu atveju problemos priežasties reikia ieškoti akumuliatoriuje. Jis gali būti per silpnas arba išsikrovęs. Jei vis dėlto akumuliatorius yra įkrautas, vertėtų patikrinti pagrindinį į starterį vedantį laidą – ar šis nėra pažeistas. Jei užvedant variklį girdisi girgždėjimas, kaltininkas gali būti starteris. 

Transporto priemonė netenka galios

Transporto priemonė netenka galios

Jei yra problemų su automobilio generatoriumi, akumuliatoriui nebus tiekiama pakankamai energijos, kurios reikia jį įkrauti, tokiu atveju, elektros sistemos pradės prarasti galią. Be aiškios priežasties išsikrovęs akumuliatorius gali indikuoti generatoriaus gedimą. Jei gedimas yra susijęs su automobilio generatoriumi, transporto priemonė dažnai užsiveda, tačiau negali toliau važiuoti, ypač ilgesnį laiką. 

Neveikia transporto priemonės žibintai

Neveikia transporto priemonės žibintai

Kiekviena transporto priemonės lemputė gauna energiją iš elektros sistemos, todėl jei lemputės veikia prastai ar visai neveikia, priežastis gali slypėti ir akumuliatoriuje arba generatoriuje. Tiesa, svarbu pastebėti ne tik priekinius ar galinius automobilio žibintus, tačiau ir visas kitas lemputes, kaip, pavyzdžiui, salono apšvietimą. Visi šie žibintai užtikrina vairuotojų ir kitų transporto priemonių saugumą, todėl svarbu greitai reaguoti, išsiaiškinti problemos priežastį ir ją pašalinti. 

Perdegę saugikliai

Perdegę saugikliai

Transporto priemonėse yra įmontuota kontrolės sistema, vadinama saugiklių dėžute arba bloku, kuris užtikrina, kad elektros sistemos nevartotų per daug srovės ir nesukeltų trumpojo jungimo. Saugikliai automobilyje yra suprojektuoti taip, kad ištikus elektros sutrikimui jie perdegtų, nors kartais jie tiesiog perdega ir savaime. Pats perdegęs saugiklis paprastai yra nedidelė problema, tačiau keli perdegę saugikliai ypač per trumpą laiką dažnai rodo esminę elektros instaliacijos problemą. 

Neįprastas kvapas

Neįprastas kvapas

Vienas iš pirmųjų elektros problemos požymių dažnai būna neįprastas kvapas automobilio salone važiuojant. Elektros gedimą aiškiausiai indikuoja degančio plastiko kvapas. Jei važiuojant yra pastebimas neįprastas kvapas, vertėtų nedelsiant sustoti ir nustatyti jo šaltinį, ypač jei buvo pastebėta ir kuri nors iš pirmiau minėtų problemų.

Bauto variklio elektros įrangos dalys

Bauto variklio elektros įrangos dalys

Siekiant išvengti gedimų, susijusių su automobilio elektros sistema, rekomenduojama reguliariai tikrinti transporto priemonę. Reguliari techninė priežiūra yra geriausias būdas užkirsti kelią elektros sistemos ar kitiems gedimams, jiems dar neįvykus. Jei savo automobilyje pastebėjai vieną iš gedimo indikacijų ir jau žinai, kokios pakaitinės elektros įrangos dalies tau prireiks, Bauto, suvedęs reikiamos dalies OEM kodą, dalį įsigyti galėsi jau šiandien.

Variklio elektros įranga ir atskirai dalimis:

  • Variklio jutiklių sistema
  • Uždegimo ritė/žvakė
  • Skaitmeninė variklio valdymo elektronika
  • Generatorius
  • Generatoriaus dalys
  • Starteris
  • Variklio laidų pynė
  • Starterio kabelis/generatoriaus kabelis
  • Masės kabelis
  • Dėžė valdymo prietaisams
Darbo laikas:
I - V nuo 9:00 iki 18:00 valandos
Šiuo metu nedirbame
Greitu pristatymu rūpinasi:
Saugiu apmokėjimu rūpinasi:
© 2024 Visos teisės saugomos UAB “TADETAS”